In ontwikkeling:

Het boek Polygoonnotities.

De opkomst, de hoogtijdagen en het einde van het langstlopende bioscoopjournaal ter wereld.

Het Polygoonjournaal is het langstlopende bioscoopjournaal ter wereld geweest. In Nederland genoot het een enorme naamsbekendheid, mede dankzij het herkenbare stemgeluid van Philip Bloemendal. Bloemendal sprak niet alleen 40 jaar het commentaar bij de beelden, hij schreef dat commentaar zelf, monteerde veel onderwerpen en drukte zijn stempel op de onderwerpkeuze. Het bioscoopjournaal was zijn lief en zijn leven, zoals hij het zelf omschreef. Maar Polygoon bestond uit meerdere personen: cameramensen die tevens redactie en regie deden, redacteuren en productie-, distributie- en archiefmedewerkers. Een redactiecommissie beoordeelde het journaal voordat het naar de bioscoop ging.

Robert van Alphen heeft de laatste jaren van het journaal mogen meemaken. Aan de hand van interviews met medewerkers uit die tijd beschrijft Van Alphen in dit boek hoe het eraan toeging en in grote lijnen schetst hij de geschiedenis van in totaal 65 jaar Polygoonjournaal, van oprichting tot einde.

De gehele collectie Polygoonjournaal bevindt zich nu bij Beeld & Geluid in Hilversum. Eind 2023 is deze collectie feestelijk opgenomen in het ‘Memory of the World’ register van Unesco, een bekroning voor al het werk van alle medewerkers in de jaren 1919 -1987 van het Polygoonjournaal.

Van Alphen Film logo.