Robert is cameraman in de windpapiermolen De Schoolmeester, gebouwd in 1692 en tot op de dag van vandaag als enige windpapiermolen ter wereld nog in bedrijf. Arie Butterman is sinds 1972 de molenaar.

Opnamen voor de documentaire over kunstschilder Bart van der Leck van Leo Van Maaren. Cultuurhistorica Eva Rovers interviewt hier 3 kleindochters van Van der Leck in museum Kröller-Müller. Van Alphen was de cameraman in deze productie van stichting Hai Nun.

Van Alphen beschikt over de 4K Sony PXW FS5 camera met een Sony E4/PZ G OSS 18-110mm zoomlens.

Christo in Brussel, bekend van o.a. de Valley Curtain, Colorado in 1972. Opnamen voor de documentaire van Frank Herrebout over de Belgische kunstenaar Paul van Hoeydonck. Paul en Christo zijn oude vrienden.

Op 2e paasdag 2017 gaf omroep Max in hun programma ‘Hallo Nederland’ een eerbetoon aan het Polygoon bioscoopjournaal dat 30 jaar geleden ophield te bestaan. Oud journaalfilmers Theo Kok, Jan van Meerten en Robert van Alphen (vlnr) werkten voor deze gelegenheid nog één keer samen. In de achtergrond de cameraploeg van omroep Max. Bekijk hier de uitzending van Hallo Nederland over Polygoon.

Na afloop van een interview met Al Worden, astronaut van de Apollo 15 missie naar de maan. Het interview is voor de documentaire van Frank Herrebout over Paul van Hoeydonck. Wat vrij onbekend is, is dat een beeldje van Van Hoeydonck als een memorial voor de omgekomen astronauten en kosmonauten op de maan is gelegd.

Lang geleden: Het filmen van Texel voor Toonder Studio’s in 1991 vanuit een Cessna met de 35mm Arri 2c met 60 meter cassette, goed voor 2 minuten opnamen.

Nog langer geleden: Het filmen van de Amstel Goldrace voor het Polygoon bioscoopjournaal in 1983 met de 35mm Arri 2C, hier met 120 meter cassette, goed voor 4 minuten opnamen.